perjantai 11. heinäkuuta 2014

Shampanjaa Champagnessa

Olen juonut viiniä Wienissä, mutta voin kertoa käsi sydämmellä juoneeni hartaasti ja nautiskellen myös shampanjaa shampanjassa. Teimme mieheni kanssa muutaman päivän kesälomareissun Ranskaan, Shampanjan maakuntaan Épernayn kaupunkiin. Kaupunkiin pääsee todella simppelisti vuokraamalla auton Pariisista ja paikanpäälle ajaa noin 1,5h. 

Kylä sijaitsee Shampanjan maakunnan sydämmessä, jota ympäröivät silmän kantamattomiin ulottuvat viiniviljelmät. Näistä sanoin kuvaattoman kauniista maisemista kumpuavat maailman hienoimmat ja tunnetuimmat shampanjat, joista ainakin itse pääsen kotopuolessa nautiskelemaan harmillisen harvoin. Kävimme kahden päivän aikana läpi useamman eri shampanjatalon -pääpainon asetimme selkeästi pienemmille valmistajille sillä uskoimme vakaasti, että laadukas ja aidosti hyvän makuinen shampanja ei löydy aina ison maailmankuulun brändin alta. Ja näinhän asian laita olikin. Mielettömin shampanja löytyikin Collard-Picardilta, josta kotiutimme häitä varten pari pulloa mielestämme maailman parasta kuohujuomaa meidän yhteistä, tärkeintä päivää varten. 
Shampanjan kantaisä Domppa eli Dom Pierre Perignonin kotikylä Hautvillers sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Épernayn kylästä. Tämä pieni sympaattinen ja kuvan kaunis kylä on uskomaton. Jokaiselta nurkalta pääset nauttimaan pienien ja isompienkin valmistajien kuplajuomia, sekä ihailemaan ranskalaista maalaismaisemaa. Kävimme myös pyörähtämässä Dompan viimeisellä leposijalla kylässä sijaitsevassa kirkossa, jonne hänen jäänteensä on kuulemma haudattu. 
Shampanjatalojen kiertäminen ja eri laatujen testaaminen on varsin helppoa. Champagne de Avenuella sijaitsevat Moëtin ja Mercierin lisäksi myös suosikkimme Collard-Picard sekä lukuisia muita taloja. Tastingeissä voit valita yleensä 1-3 eri laatua -hinta liikkuu 10-20€ riippuen talosta. Shampanjaa lasiin kaadettaessa kerrotaan vähän ko. tuotteen alkuperästä, rypäleistä ja valmistusprosessista. Tämä ei ole mikään pitkäkestoinen luento, vaan asiasta kiinnostuneille pikku briiffi. Parasta on ehdottomasti se, ettei täällä maistattamassa ole mitään kesätyöntekijöitä, vaan itse yrittäjät, jotka oikeasti osaavat kertoa kaiken mitä haluat tietää ko. shampanjasta tai valmistusprosessista.

Parasta palvelua ja tietoa saimme Janisson Baradonilta. Putiikkia ja tastingejä pitää jo neljännen sukupolven kuvassa oleva kaveri, jonka kanssa kaksi tuntia heilahti vaivatta puhuessamme kaikesta maan ja taivaan välillä -tietysti liittyen siihen kaikista olennaisimpaan eli shampanjaan! Taustalla olevan valokuvaseinän on toteuttanut ystävä, jolle Baradon oli toimittanut laatikoittain perheen valokuvia. Kuvittele, jokainen kuva tuolla seinällä on tästä ko. perheestä ja tuo pieni poika oikeassa alakulmassa on Baradonin isoisoisä. 
 Hän ystävällismielisesti suositteli meille muutaman oman henkilökohtaisen ravintolasuosikkinsa (varasi meille jopa pöydän!) kaupungista, joista kahta kävimme testaamassa. Eikä suotta suositellut! Toisessa ravintolassa oli erittäin mielenkiintoinen seikka. Sinne sai nimittäin viedä tiettyinä arkipäivinä omat viinit mennessään. Huvittavaa oli, kun tarjoilija maistatti meille meidän oman viinimme -Is it ok? Entäs sitten jos ei olisi ollut? Olisiko talo tarjonnut parempaa? :D 


La Grillade Gourmande ravintolassa taas työskenteli tätä nykyä leppoisimmassa oloissa, aikaisemmin kahdella Michelin tähdellä merkattu mestarikokki, joka hääräsi enemmän asiakkaiden parissa seurustelemassa ja tuomassa ylimääräisiä kokin tervehdyksiä kuin hikoilemassa keittiössä. Tarjoilijamme oli aivan ensiluokkainen, puhui todella hyvää englantia ja oli ns. todella epäranskalainen eli toisinsanoen erittäin ystävällinen. Tunnelma oli leppoisa, ruoka aivan taivaallista ja palvelu erinomaista. Aivan voin allekirjoittaa Baradonin väitteen, että tässä ravintolassa hintalaatusuhde on enemmän kuin kohdillaan.

 

Kotiin lähdössä Pariisin lentokenttä hukkasi tietysti laukkumme. Laukku seilasi kentällä pari päivää ennen kuin sen löytymisestä meille ilmoitettiin. Kun sain laukun viimein kotiin kovan odottamisen jälkeen oli masentavaa todeta, että juurikin tuo iso magnum pullo, juurikin sitä parasta makua Collard-Picardilta oli murskaantunut matkalla. Juomat olivat valuneet pitkin laukkua ja pientä lasimurskaa oli jokapaikassa. Pakkasin pullot erittäin huolellisesti, ja ne olivat vielä omissa pahveissaankin, mutta pakkaajien käsittelytyylin tietäen ei kovin yllättävää ole, että lopputulos oli tämä. Vakuutus toki korvaa pullosta maksetut viulut, mutta se ei tosin paljoa mieltä lämmitä, kun ko. juomaa saa ainoastaan tyyliin tekemällä uuden reissun.

Loppu clousauksena voin kertoa, että olen rakastunut Ranskaan. Pariisissa käydessään maasta saa sen tyypillisen kuvan ja vaikutelman, josta maa on niin kovin tunnettu maailmalla -töykeitä ihmisiä, kukaan ei puhu englantia ja kaikki on jumalattoman kallista ostit sitten paskaa tai priimaa. Kyllä se vain on niin, että maalla on mukavaa. Maisemat, lämpö, miljöö, ruoka ja viini. Mitä muuta sä voit enää täydelliseltä lomalta pyytää?

6 kommenttia:

Laura R kirjoitti...

Ihan täydellisen kuuloista! Paitsi toi loppu - pääs ihanääneen sellanen epätoivonen "Voi eiiii!" multakin! Voin vaan kuvitella miten on ketuttanut löytää iso pullo shampanjaa paskana laukusta :( Mutta mahtavaa, että reissusta silti jäi päällimmäiseksi hyvä fiilis! Ai että, kyllä mäkin voisin oman kullan kanssa tuonne lähtee kuplajuomaa maisteleen... :P

Ulriikka kirjoitti...

Aiaiai, ihanalta reissulta kuulostaa, oikein vesi herahti kielenpintaan (eikä vähiten kuohujuomasta, hehe) :)

Meitsin ihka-ainoa reissu Ranskanmaalle taisi olla ysärin puolella kielikurssin kyljessä ja sisälsi juurikin lähinnä ranskalaista epäystävällisyyttä teinituristeja kohtaan, pitänee kokeilla uudelleen piakkoin :)

Elliina kirjoitti...

Vitsi, miten siistiä! Upeita maisemia ja samppanjaa <3 Välitön "tahtoo myös"-efekti :D Harmi toki, että lempparipullo pirstaloitui matkalaukussa :(

Marjou kirjoitti...

Apua mä niin suosittelen teille kaikille tuota. Tekin taidatte kaikki olla kuplajuoman ystäviä? ;) Tuonne on oikeesti vaan niin helppo mennä ja päästä nautiskelemaan! Ulriikka, suosittelen kyllä testaamaan Pariisin lisäksi muitakin mestoja. Mulla ainakin kääntyi kelkka Ranskan suhteen. Löydettiin myös maailman paras punkku ja tilakin on tiedossa. Ens kerralla varmaan lähdetään kiertää noita pieniä viinitiloja. Noi pienet valmistajat on vain niin helmiä! <3 :)) valmiiksi ja

Laura R kirjoitti...

Mäkään en oo tosiaan muualla käyny kuin Pariisissa kahdesta, eli ens kerralla todellakin jonnekin maualle! Miten te muuten liikuitte tuolla, oliko auto vuokralla? Ja poreethan aina maistuu ;)

Marjou kirjoitti...

Toi maaseutu on niin kaunista ja muutenkin niin paljon lepposempaa menoa. :) Vuokrattiin auto Hertziltä siitä kentältä. Siinä on nätissä rivissä muistaakseni kolmekin eri firmaa. Kustansi ehkä n.150e + siihen polttoaineet. Not bad! :)