lauantai 22. helmikuuta 2014

Tuliaisten TOPit ja FLOPit


Tuliaiset ovat sitä osastoa, että se on joko TOPpi tai FLOPpi. Minä henkilökohtaisesti rakastan tuliaisia, mutta suhtaudun niihin joka kerta pienoisella henkisellä varauksella. Tuliaiset ovat ihania niin kauan kun ne sattuvat olemaan mieluisia. Ihan hävettää myöntää, että olen turhankin kranttu tässä asiassa. Inhoan kaikkea turhaa krääsää ja pikku sälää, ja usein tuliaiset kuuluvat juurikin tuohon kastiin, jolloin niitä sitten tuskissaan pyöritellään laatikosta toiseen kunnes niistä sitten kehdataan luopua muutaman vuoden päästä. On joko niitä Cran Kanaria T-paitoja tai seinälle ripustettavia lautasia. Ihanaa... Uskomattominta onkin se, että nämä krääsätehtailijat tienaavat vuosittaisin miljoonia ja miljoonia noilla tilpehööreillä. Yksi fiksu tekee, toinen tollo ostaa.

 Parhaat tuliaiset ovat luonnollisesti jotain sellaista, mistä kohteen paikallisuus paistaa läpi, kuten esimerkiksi mausteet, erilaiset kastikkeet tai viinit. Erityisesti viinien kohdalla paikallisten tilojen viineissä on aina jotain spesiaalia ja niissä on aina ihan erityinen tunnearvo. Sellaisia tuliaisviinejä voidaan säilöä vuosia ja korkata vasta erityisen juhlan tai merkkipäivän kunniaksi.  Ulkomailla käydessäni hamstraan itsekin kotiin paikallisen marketin tai torin tarjonnasta erikoisia mausteseoksia tai pestokastikkeita, joita on sitten ihana käyttää kotona ja fiilistellä tehtyä matkaa. Italiasta viime syyskuussa ostetut mausteseokset pastalle ja oliviiöljylle alkavat jo hiipua siinä määrin, että uusi reissu saapasmaahan voisi olla ajankohtainen -sitten jossain kohtaa. Malesiasta hamstrasin erilaisia mausteseoksia lihoille ja erilaisille keitoille ja riisille. Ihan huippuja tuliaisia!Saimme viikko sitten tuliaisia ison rapakon takaa, ihan Ameriikasta asti. Tämä mustikka-muffini seos on kyllä niin jenkkisettiä voi vain olla. Kynttilä  on ostettu ko. merkin omasta putiikista, joka oli ollut pullollaan lattiasta kattoon eri tuoksuisia kynttilöitä. Meidän kynttilässä on ihana piparmintun tai tutummin karkkikepin tuoksu. Olin varsin iloinen tästä nimenomaisesta tuoksusta, sillä vaihtoehtoina oli ollut myös kalkkunan tai kinkun tuoksuinen kynttilä.

Ome henkilökohtainen FLOP -suosikki on tämä viime syksyinen Pariisin tuliainen mieheltäni. Hän oli työmatkalla ihan perusreissulla ja kinusin tuttuun tapaani tuliaisia. Sain kuvia paketista jo etukäteen ja arvuuttelin kotona intopinkeänä mitä ihmeellinen pinkkilaatikko pitää sisällään. Viesti oli huumorinsävytteinen ja varsin selvä: Älä pyydä enää koskaan tuliaisia, koska ne ovat juurikin tätä osastoa! :DMillaiset tuliaiset nousevat sinun TOP tai FLOP listan kärkeen? :))

1 kommentti:

Ulriikka kirjoitti...

Äläs nyt, toi Pariisinpylperö on varsin makee (ja kovin pinkki)!

Mun horror-tuliaiset on just semmosta ihme krääsää, joka tekis mieli heittää antajalleen seuraavan joulun pakettiin ja panna vahinko kiertämään... Toisaalta Grani- tai Pattaya-rekkalippis tai -hapsupaita vois olla omalla tavallaan kultaa, jos lahjanantajalla on vaan yhtä huono huumorintaju kuin mulla :DD