torstai 13. joulukuuta 2012

Suut makiaksi


Niin kuin aikaisemmin olikin jo puhetta, päätin että tänä vuonna joulusta tulee erilainen. Joulufiilistä ei jäädä odottamaan, josko se aattona sitten valtaisi mielen. Ei. Tänä vuonna tehdään erilaisia jouluisia asioita ennen joulua ja sitä kautta hivuttaudutaan kohti lämpimiin jouluisiin fiiliksiin.

Kuva


Askartalu kuuluu jouluun, right? Väkerellään joulutonttuja ikkunaan, leivotaan pipareita ja koristellaan niitä erilaisia tarkoituksia varten. Innokkaimmat väsäävät kaikki joulukoristeensa itse ja ne ovatkin mielestäni kaikista makeimpia. Maanläheisiä ja ne tuovat mieleen vanhat ajat ja joulun merkityksen. Jouluksi koti siivotaan, haetaan kuusi ja koreimmat tavarat löytävät tiensä varaston uumenista esille. Ollaan yhdessä perheen ja läheisimpien kanssa. Jossain vaiheessa joku keksi, että jouluna vaihdetaan myös lahjoja. Sitä tosin ei keksinyt Korvatunturimme kovin kävijä, Joulupukki. Tietääkseni tämän nykyään niin  kaupallisen, punanuttuisen kaverin alkuperäiset juuret juotuvat niinkin eksoottisesta luojastaan kuin Coca Colasta.


Kun jatketaan tästä aiheesta käsintehty, itsetehty päästään tämän postauksen ytimeen. Takaisin askarteluun. Lueskelin männä viikonloppuna anoppilassa Kodin Kuvalehteä. Ihailin jouluisia kuvia ja itsetehtyjä herkkuja. Ja lamppu syttyi! Näin kuvat ihanista, helpoista joulumakeisista. Tämän vuoden teeman mukaisesti tekisin pieniä joulukarkkeja IHAN ITE ja käärisin ne ihaniin pieniin omatekoisiin laatikoihin. Miten nerokasta!


Tuumasta toimeen. Ostin Tigerista nämä söpöt kartonkilaatikot. Pitsinauhaa löytyi vielä kesän jäljiltä. Liimasin pitsinauhaa kahdella eri tyylillä laatikon kanteen kirkkaalla liimalla. How simple is that?! :) Heti näyttää paljon persoonallisemmalta. Näissä laatikoissahan voi sitten lahjansaaja säilyttää vaikkapa askarelukoristeita ;).Sitten päästään näihin tuleviin laatikon sisältöihin. Näin silmissäni kahdenlaisia makeisia: makeita ja pehmeitä fudgeja ja niitä söpöjä ruskeita suklaapalloja suklaakuorrutuksella. Tuumasta toimeen. Fudget vaikuttavat helpoilta, totuus olikin sitten toinen. Sokeri, maito, etikka seoksesta piti tulla ruskeaa ja sankkaa massaa. Minä sain aikaiseksi valkoista, kuplivaa maitoa. Koko asunto haisi ihan karmella ja tämä yritys päätyi lopulta vessanpönttöön.


Suoraan Belgian konvehtitaivaasta?


Toisiin yrityksiin sulatin geishoja ja pandan maitosuklaata. Summittaisissä määrin jälleen kerran. Mantelimassaa raastoin sekaan n. 150g ja muovasin ohjeen mukaisesti taikinasta sieviä mutapalloja. Kaikki hyvin, toistaiseksi. Vaihe kaksi: uita suklaapallot haarukkaa apuna käyttäen sulatetussa suklaassa ja aseta sitten kuivumaan leivinpaperille. Helpommin sanottu kuin tehty!
Pallot tippuivat yksitellen suklaaseen, hajosivat ja minä ongin niitä sitten sormin suklaakylvystä ja nurinpäin kuivamaan paperille. Ei tästä tule mitään! Lopulta päätin, että kylmänviileästi lapioin suklaan vain pallojen päälle pieniin karamellimuotteihin. Kuvien perusteella lopputulos ei todellakaan muistuttanut haluttua. Persoonallisia näistä sitten kuitenkin tuli, joten jokin tavoite on kuitenkin saavutettu?
Maku on aikas suklainen, että jos joku sokolaatin ystävä näihin ihastui, niin laitappas osoitetta tulemaa. Jouluksi suklaat uuteen kotiin! :)

Huomenna perrrrjantai, woop woop! :)

3 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Tänne maistuisi! ;-)

Jen kirjoitti...

Suloinen tuli tuosta sinun tuunaamasta laatikosta. Ja suklaat näytää herkulliselta. Yritin tehdä joulukarkit itse pari vuotta sitten. Lopputulos ei ollut läheskään sama kuin opaskirjasen kuvissa, mutta ihan hyviä niistä tuli. :)

Glam kirjoitti...

JOtenkaa en yllättynyt Kirsi! ;)

Kiitos! :) Laatikko oli tosi iisi biisi toteuttaa, mutta kyllä toi konvehtien taiteleminen on aika jäätävän tarkkaa puuhaa. :D Pääasia, että maistuu! :)